holisztikus ökológia

Optimizmus a természetvédelemben – a hatékony és sikeres természetvédelemért

Optimizmus és természetvédelem!? Első hallásra ez inkább a valószínűtlenséget, szenzációhajhászást vagy tudománytalanságot sejteti az olvasó számára, ismerve Földünk természeti állapotát. A cím mégis az írásom valós tartalmát tükrözi, melyben egy most kibontakozó természetvédelmi irányzatot vagy inkább gondolkodásmódot és az ehhez kapcsolódó nemzetközi konferencia-sorozat (Earth Optimism Summit) londoni konferenciáján hallottakat foglalom össze. Fotó: Yathin S Krishnappa, Wikipedia.

A velünk együtt változó világ

A Magyar Szociológiai Társaság Holisztikus Ökológiai Szakosztálya egy új ökológiai fórumot indított „Változó világ” címmel. A programsorozatnak szeptember 28-án volt az első összejövetele. Ezen a fórumon minden előadás után lehetőség lesz a hozzászólásokra, a vitára és a személyes beszélgetésekre is. Így ezek a hétfő esti programok lehetőséget nyújtanak arra, hogy közösen, holisztikus megközelítésben keressük a választ a természet és a társadalmak jövőjét meghatározó kérdésekre.

Paradox klímaügy

A klímaváltozás témája nagy hangsúlyt kapott a közbeszédben és a politikában, mégsem sikerült eddig csökkenteni annak kockázatait. Antal Z. László új könyve a miértekre keres magyarázatot, és bemutatja azokat a közösségeket, amelyek reményt adnak a válasz megtalálására.