Letűnt korok emlékei: a gyöngyvirágos tölgyesek

Interjú a National Geographic honlapján Rédei Tamás botanikussal tölgyesekről, akácosokról, sokféleségről, szárazságról.

Fotó: 2019-ben a kora tavaszi szárazság miatt kisebb volt a gyöngyvirágok (Convallaria majalis) virágzatának mérete. Bajomi Bálint felvétele.

- Milyen élőhelyekkel foglalkozik az Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársaként?
- Az alföldi tölgyesek megmaradt foltjai érdekelnek. Ezek az Alföld természetes erdővegetációjának az utolsó hírmondói, nagyon erősen visszaszorult maradványai. Kiterjedésük mára az eredeti töredékére csökkent – ez a folyamat még a török idők után is zajlott. A teljes Magyarországot ábrázoló első katonai felmérést 1780-1784 között végezték el. Ha ezt az anyagot összevetjük a mai térképekkel látható, hogy az alföldi tölgyesek kiterjedése a 18. század vége óta is csökkent.

Itt olvasható az interjú folytatása >>>>>

generic cialis 20mg 2020-05-12 05:30
Fantabulous web log! Do you throw whatever tips and hints for wishful writers? I'm hoping to beginning my possess site soon but I'm a fiddling baffled on everything. Would you paint a picture start with a absolve chopine comparable Wordpress or go for a nonrecreational choice? In that location are so many options forbidden in that respect that I'm wholly overwhelmed .. Whatsoever tips? Praise!

cialis online 2020-05-12 07:00
This paragraph provides exculpated estimation intentional for the fresh mass of blogging, that really how to do blogging and site-building.

Új hozzászólás

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.