Polémia az MTA körül

Az Akadémia budapesti székháza. Bajomi Bálint felvétele.

A tudomány szabadsága, az Akadémia függetlensége és az általa képviselt értékek, valamint az MTA kutatóintézet-hálózatának megtartása mellett állt ki 2018. 12. 6-án az Akadémia rendkívüli közgyűlése. Palkovics László miniszter egy másik helyszínen tartott sajtótájékoztatót, ahol kiemelte: fontos neki az MTA zavartalan működése az átmeneti időszakban is.

Fotó: Az Akadémia budapesti székháza. Bajomi Bálint felvétele.

Az Akadémia legfőbb döntéshozó testülete összezárt Lovász László elnök mögött: a legfontosabb határozatokat 90 százalék körüli többséggel szavazta meg. Ilyen arányú támogatással biztosították az akadémikusok további bizalmukról az elnököt, és kérték fel az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetőjét, hogy az akadémiai kutatóhálózat 2019. első negyedévi költségvetését maradéktalanul bocsássa az MTA rendelkezésére.

A kormány fontosnak tartja, hogy a hazai kutatás-fejlesztési és innovációs rendszer átalakításakor az átmeneti időszakban is lehetővé tegye a Magyar Tudományos Akadémia zavartalan működését, hiszen alapelvünk, hogy érték nem veszhet el - mondta Palkovics László innovációs és technológia miniszter az MTA csütörtöki rendkívüli közgyűlése kapcsán tartott sajtótájékoztatón.

Itt olvasható egy részletes beszámoló az Akadémia Közgyűlésén történtekről.

Itt pedig az MTI tudósítása a Miniszter sajtótájékoztatójáról.

Bajomi Bálint - bajomi.eu