madár

A madarak detektálhatósága a génjeikben van kódolva?

A madarak éneke fontos szerepet tölt be a párválasztásban és a territoriális viselkedésben. Ugyanezen hangjelzések az erdős élőhelyeket kutató madarászok számára is jelzés értékűek, ezen alapul ugyanis a legtöbb pontszámlálásos mintavétel.

A képen egy Connecticut poszáta (Oporornis agilis) látható - egy hosszútávú vonuló madárfaj, amely az Észak-amerikai tajga biom déli sávjában költ bozótos-fás lápos élőhelyeken. Fotó: Royal Alberta Museum.

Létrás csapda – egy hatékony megoldás a városi dolmányosok ellen

A Debreceni Egyetem MÉK Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszéke 2006 óta foglalkozik városi környezetben élő varjúfélékkel. Az elmúlt évek dolmányos varjú monitoring programjának köszönhetően évről-évre drasztikus állománynövekedést tapasztaltak Debrecenben. Ennek következtében elképzelhető, hogy a jövőben szükségessé válhat a városi varjak állományszabályozása. Erre kínál alternatívát a jelen írásban bemutatásra kerülő létrás csapda.

Egyre nagyobb teret hódító dolmányosok – mi jelentheti a megoldást?

A Debreceni Egyetem MÉK Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszéke 2006 óta foglalkozik városi környezetben élő varjúfélékkel. Elsődleges célfajuk a dolmányos varjú, amely kétszínű tollruhájáról könnyen felismerhető, arról nem is beszélve, hogy számos hazai városunkban egész évben megfigyelhetjük.