Európai Unió

Nemzetközi természetvédelmi egyezmények – kitekintés a nagyragadozókra

Mint minden jogrendszer kidolgozásánál, az uniós jogalkotók számára is állandó kihívást jelent a megfelelő jogbiztonság, mobilitás, rugalmasság elérése a folyamatosan változó körülmények miatt. Ennek az egyensúlynak a megteremtése a környezetvédelmi jog területén kifejezetten nehéz feladat és nagyfokú alkalmazkodási képességet igényel. Az alábbiakban végigvesszük a legfontosabb nemzetközi egyezményeket, amelyek a nagyragadozók védelmére és kezelésére is hatással vannak.


Fotó: pihenő hiúz. Tomas Hulik felvétele.

Kérdőív az Unió természetvédelmi irányelveiről

Az Európai Bizottság idén elindította a Natura 2000 hálózat alapját jelentő két természetvédelmi irányelv (Madárvédelmi és Élőhelyvédelmi Irányelv) átvilágítását, Fitness Check néven. A jelenleg egész Európában uralkodó, a gazdasági növekedést mindenek fölé helyező politikai hangulatban ez a felülvizsgálat azzal fenyeget, hogy megalapozza a két direktíva átdolgozását, ami a természetvédelem általános gyengítéséhez vezetne. A felülvizsgálat részeként az Európai Bizottság egy 12 hetes társadalmi konzultációt indított útjára egy on-line kérdőív segítségével, amely minden uniós nyelven elérhető július 24-ig. Célja az állampolgári és szakértői vélemények összegyűjtése a Natura 2000-rel kapcsolatban. A kérdőívet itt lehet kitölteni (a magyar nyelvet jobb oldalon lehet kiválasztani).

Kerpely Klára (WWF Magyarország)

Az Európai Unió mezőgazdasága és a biológiai sokféleség

A közös uniós agrárpolitika új támogatási rendszerének esetleges káros következményeire, a biodiverzitás csökkenésére figyelmeztet az a frissen megjelent tanulmány, amelyet Báldi András Lendület-csoportvezető, az MTA Ökológiai Kutatóközpont főigazgatója társszerzőként jegyez. A Science magazinban olvasható cikk javaslatokat is megfogalmaz a kedvezőtlen folyamatok megfordítására. A cikk folytatása az mta.hu-n