mezőgazdaság

Az Őrségi Nemzeti Park egy részén újra a természet az úr.
Fotó: Bölény Białowieża vadasparkjában. © Bajomi Bálint.

Interjú a National Geographic honlapján Rédei Tamás botanikussal tölgyesekről, akácosokról, sokféleségről, szárazságról.

Fotó: 2019-ben a kora tavaszi szárazság miatt kisebb volt a gyöngyvirágok (Convallaria majalis) virágzatának mérete. Bajomi Bálint felvétele.

Mint minden jogrendszer kidolgozásánál, az uniós jogalkotók számára is állandó kihívást jelent a megfelelő jogbiztonság, mobilitás, rugalmasság elérése a folyamatosan változó körülmények miatt. Ennek az egyensúlynak a megteremtése a környezetvédelmi jog területén kifejezetten nehéz feladat és nagyfokú alkalmazkodási képességet igényel. Az alábbiakban végigvesszük a legfontosabb nemzetközi egyezményeket, amelyek a nagyragadozók védelmére és kezelésére is hatással vannak.


Fotó: pihenő hiúz. Tomas Hulik felvétele.

Az Országgyűlés új szervezeti és finanszírozási modellt hozott létre a kutatás-fejlesztési és innovációs ágazat számára. A Magyar Távirati Iroda (MTI) beszámolója.

Fotó: Széchenyi István, az MTA alapítója - szobor a budapesti székházban.
Bajomi Bálint felvétele.

A Cambridge College főbejárata és a Dhruva Mistry szobor. Fotó: David Gruar.

Április 1-4. között a cambridge-i Churchill College adott otthont az „Evolution evolving” konferenciának, amit az „Extended Evolutionary Synthesis” integratív kutatási program prominensei szerveztek. Pásztor Erzsi beszámolója.

Fotó: a Cambridge College főbejárata és a Dhruva Mistry szobor. David Gruar felvétele.

Magyar botanikusok új adatbázis létrehozásán kezdtek el dolgozni, PADAPT (PAnnonian DAtabase of Plant Traits) munkacímen. A projekt indulása kapcsán felmerülő kérdéseket egy előadóülésen és munkaértekezleten járták körül 2019 áprilisában, Debrecenben. (X)

Fotó: Kőmagvú gyöngyköles (Lithospermum officinale) magjai.

A döbröntei vár gyeppel körbevett romja. Fotó: Bajomi Bálint.

Környezeti események a Kárpát-Balkán régióban történeti és természettudományi források tükrében.

Fotó: A döbröntei vár gyeppel körbevett romja. Bajomi Bálint felvétele.

Az Ökológia blog logója

Az MTA Ökológiai Kutatóközpont blogja már tableten és okostelefonon is kényelmesen olvasható. Havonta egy-egy cikket jelentetünk meg ökológus szakemberek „tollából”. Várjuk az írásokat, véleményeket és hozzászólásokat!

Diplomaosztó az ELTE-n.

A felsőoktatás helyzete szinte a rendszerváltás óta parázs téma. Ritkán taglalt vonatkozás azonban, hogy a felsőoktatás hogyan képes hozzájárulni a fenntartható fejlődési célok megvalósulásához.
Klein Ákos cikke.
Fotó: diplomaosztó az ELTE-n. Bajomi Bálint felvétele.

Részlet az első szám címlapjáról

1869. november 4-én, csütörtökön jelent meg az egyik legrangosabb tudományos folyóirat első száma.

Kép: Részlet az első szám címlapjáról. Forrás: Nature.